Wijk bij Duurstede is een idyllische plaats met een rijke geschiedenis.
Drie perioden springen eruit:

  • De Romeinse tijd met de Limes (de noordgrens van het Romeinse Rijk) en het verdwenen Castellum Duristate.
  • De ‘Gouden eeuw’ toen Dorestad in de tijd van Karel de Grote het Rotterdam van de vroege Middeleeuwen was en de grootste handelsplaats van Noordwest-Europa en regelmatig doelwit van Vikingovervallen.
  • Het eind van de middeleeuwen toen David van Bourgondië uit Wijk bij Duurstede de machtigste bisschop van Europa was.

Wijk bij Duurstede is met recht een kleine stad met een grote geschiedenis.

Uit deze drie perioden zijn vijf verhalenvertellers ontwikkeld die vertellen over de rijke geschiedenis.

De Romeinse Limes en Castellum Duristate
(van 9 na Chr. tot 300 na Chr.)

Titus, de Romeinse hulpsoldaat
Een Romeinse huurling of (hulp)soldaat. Zijn helm is gevonden in de rivier en is te zien in het nieuwe museum Dorestad (wordt geopend in 2021). Titus kwam waarschijnlijk van de Balkan. Bijzonder aan Titus is dat hij het Romeins burgerschap had verworven. Titus kreeg er geen genoeg van iedereen er aan te herinneren dat hij een naamgenoot was van de toenmalige Romeinse keizer (Titus) Domitianus.

Dorestad: Friezen, Franken en Vikingen
(van 650 na Chr. tot 900 na Chr.)

Zwarte Robert, een herbergier
Een herbergier uit Dorestad. Zijn naam is in documenten overgeleverd. Hij ontmoet in zijn herberg vele passanten. Doordat hij veel mensen ontmoet heeft hij ook veel te vertellen. Zwarte Robert neemt geen blad voor de mond, heeft een eigen mening en discussieert met iedereen die in zijn herberg over de vloer komt: beambten van de wikgraaf of prefect, zendgraven en hun mannen (waar je erg voor moest oppassen of de mannen van Rorik, ruige gasten uit Denemarken en Frisia. Het maakte niet uit, Zwarte Robert diende iedereen van repliek. Zwarte Robert heeft veel van de kenmerken van een echte ‘Waikse’.

Rorik van Dorestad, Viking hoofdman en graaf van Dorestad
Rorik (ca. 820 - na 873, voor 882) was een Deense Viking van koninklijke afkomst. Zijn familie had politiek asiel gekregen in het Frankische Rijk. Daar is hij waarschijnlijk ook geboren. Tussen 841 en 873 heerste hij als hertog over West-Frisia. Rorik was ook graaf van Dorestad waar hij tevens een tijdje gewoond heeft.

Katla uit Birka, een rijke Zweedse vrouw
In een beschrijving uit de negende eeuw van de geestelijke Rimbert kunnen we bij uitzondering iets van de sfeer in Dorestad proeven. In zijn relaas voert hij Katla ten tonele, dochter van een rijke, vermoedelijk Friese weduwe uit de Zweedse handelsplaats Birka. Na de dood van haar moeder reisde Katla naar Dorestad om uit het nagelaten vermogen aalmoezen onder de armen uit te delen. Rimbert voegde eraan toe dat arme mensen niet in Birka maar wel in Dorestad te vinden waren.  (Archeologisch onderzoek in beide handelsplaatsen heeft dat beeld bevestigd). Volgens sommige bronnen gebeurde er een wonder. Als Katla aalmoezen gaf vulde haar geldbuidel zich vanzelf weer.

David van Bourgondië
(van 1456 na Chr. tot 1496 na Chr.)

David van Bourgondië, de machtigste bisschop van Europa
David (Atrecht, 1427 - Wijk bij Duurstede, 25 april 1496) was bisschop van Utrecht van 1456 tot 1496. Hij was de langst regerende bisschop van Utrecht (afgezien van Balderik en Willibrord). Dankzij een gezamenlijke inspanning van de Hollandse Kabeljauwen en de Bourgondiërs werd hij door de paus tot bisschop van Utrecht benoemd. De Utrechtse kapittels hadden echter op 7 april 1455 de Hoeksgezinde domproost Gijsbrecht van Brederode tot bisschop gekozen. Onder dwang van Filips de Goede aanvaardde het Nedersticht Davids benoeming op 3 augustus 1456 bij het Verdrag van IJsselstein. Het Oversticht moest wel gewapenderhand overtuigd worden. 

.

     VOLG ONS OP

             


Contact
VVV Kromme Rijnstreek
E-mail:
centrummanager@vvvkrommerijnstreek.nl